Coronabesmetting en de uitvaart.

Het risico dat iemand die besmet is met het coronavirus overlijdt, lijkt ongeveer even groot als bij een “gewone” griep. Maar tegen het coronavirus bestaat nog geen effectieve behandeling en dus is het belangrijk om besmettingen te voorkomen. Als iemand die het coronavirus onder de leden heeft, overlijdt, worden er daarom extra maatregelen genomen.

Risico op besmetting na overlijden

De meeste mensen die overlijden door een besmetting met het coronavirus, overlijden in een ziekenhuis. 

De overledene draagt het virus nog wel bij zich maar de besmetting is beperkt aangezien het virus wordt overgedragen via hoesten en niezen. 

Bij de verzorging van de patiënt hebben verplegers zich extra beschermd. Na het overlijden blijft dat zo. 

Mensen die met de overledene in aanraking komen, zoals overledenenverzorgers, dragen beschermende kleding. Ook in contact met nabestaanden zullen zij voorzichtig zijn en kunnen bijvoorbeeld een mondkapje dragen. Zij zullen u geen hand geven om zowel u als zichzelf te beschermen tegen mogelijke besmetting. 

Thuis opbaren?

Gelukkig kunt u uw overledene nog steeds thuis opbaren. GGD en RIVM zien geen redenen om dit niet te doen. 

De overledene kan ook in een uitvaartcentrum opgebaard worden. Als de overledene nog niet is verzorgd in het mortuarium van het ziekenhuis, vindt ook de verzorging in het uitvaartcentrum plaats.
 

 

Voorzorgsmaatregelen bij het bespreken van de uitvaart

U als nabestaande heeft nauw contact gehad met de overledene tijdens zijn ziekte en mogelijk ook daarvoor. 

Bij een besmetting is de GGD direct in actie gekomen en heeft contact-onderzoek gedaan bij de familieleden en overige personen met wie de patiënt/overledene in contact is geweest. 

De uitvaartverzorger zal u vragen of u inderdaad gecheckt bent alvorens hij met u de uitvaart gaat regelen. Hij moet u deze vraag stellen gezien het besmettingsrisico. Wij vragen hiervoor uw begrip. 

 

Kan de uitvaartplechtigheid doorgang vinden?

Vooralsnog ziet het RIVM geen reden de uitvaartplechtigheid te verbieden. U kunt samen met uw familieleden, vrienden en kennissen afscheid nemen van uw overledene. 

Mocht een familielid besmet zijn met het coronavirus en u het van het allergrootste belang vindt dat hij/zij de uitvaartplechtigheid bijwoont, dan kunt u uitstel van de uitvaart vragen. Uw uitvaartverzorger kan u daarbij helpen. 

Uitstel vragen van de uitvaart kan ook als zwaar worden ervaren. De uitvaartplechtigheid is namelijk het moment van het echte afscheid waarna het rouwproces op gang komt. U kunt ook overwegen om de uitvaartplechtigheid toch door te laten gaan waarbij het zieke familielid via internet het afscheid kan bijwonen. Vraag uw uitvaartverzorger voor advies.  

In de aula mogen 30 personen aanwezig zijn met een afstand van 1,5 meter van elkaar. 
Desgewenst kunnen wij voor een live stream zorgen en een online condoleance-register aanmaken. 

 

Hygiëne maatregelen

20200226 BGNU Handen wassen helpt besmetting door coronavirus te voorkomen

Hygiëne is essentieel in het bestrijden van de verspreiding van het virus. Dus regelmatig de handen wassen, is een voorwaarde. Dus elke keer als u de overledene heeft aangeraakt, was uw handen! Een knuffel op het gelaat, etc. raden wij u af.

Uit de verkregen informatie van de GGD kan de overledene het virus niet meer overdragen omdat de overdracht via hoesten en niezen plaatsvindt.